måndag 10 juni 2013

v. 23 Slutreflektion - Vad, hur, varför?


Nu har en hel termin gått sedan jag började på Hdk. Det har varit en lång väg med många nya erfarenheter.  I dess veckor har jag lärt mig mycket både från föreläsningar/workshop men även genom mina kurskamrater. I och med att man behövde dokumentera allt man gjorde och visa det, gav det upphov till lärande tillsammans med andra. Väldigt mycket av det vi gjorde hade ett sociokulturellt perspektiv med tanke på att allas process var synlig med hjälp av bloggandet och genom diskussioner (Lundgren, Säljö, & Liberg, 2010).


När jag började på hdk hade jag en förutfattad tanke på vad vi skulle lära oss. Jag fick snabbt reda på att det inte alls skulle bli som jag hade förväntat mig. Jag hade förväntat mig fler workshop liknande där vi lär oss material och olika tekniker. I och för sig behöver det inte betyda något dåligt.

Jag har flera gånger under kursens period sagt att jag inte tycker om att blogga, då jag inte är så förtjust med bloggandet. Men det är ett bra verktyg för att kunna visa vad man har gjort, varför och hur man har gjort. Men även för att visa andra och se vad andra har gjort. Dock tycker jag att det ska finnas flera alternativ än att blogga.

Något som jag märkte tidigt under denna period att uppgifterna som vi fick i uppdrag att göra var oftast inte begränsade och var väldigt öppna. Te.x asssignmenten eller projektet exit. Det var vi själva som kunde bestämma hur stort eller litet det skulle bli, men även att det inte fanns ett rätt svar. Utan beroende på hur vi kopplade och diskuterade kunde man knyta det samman. Det blev en större frihet i uppgifterna men man behövde tänka efter. Detta syntes speciellt på projektet Exit. För klassen fick bara reda på att temat var exit. Fast vi hade två workshops och såg på en film. Men det var fortfarande väldigt öppet. Nästan för öppet. Då exit kan betyda helt olika saker beroende på vilka associationer man har. Men i och med att det var så öppet skapades helt annorlunda projekt än vad det skulle ha blivit om man hade striktare regler.

Något som var roligt är att man fick de olika projektet som fick man oftast tid att bara fokusera på det. Detta gjorde att man inte behövde oroa sig att det skulle krocka med något annat på schemat. Något som hdk har hjälp mig med är att jag har lättare att processen. Förut så fokuserade jag väldigt mycket på  resultatet och inte innan arbete och vad som lede till "slutprodukten". Utan mer vad vad man hade gjort och varför, inte hur man tänkte, vad har förändrats under arbetets gång, produkten och sedan analysera vad man har gjort, vilka val osv. Detta gör att jag som lärare lättare kan se hela barnens process när de arbetar och inte bara resultatet. 


I denna kurs fick vi lärs oss mycket om barns läroprocesser, att det inte finns något fint eller fult/rätt eller fel, olika teorier om barns bildskapande, mönster,det professionella språket, olika sätt att analysera bilder mm. Allt detta har get mig en grund för bildämnet och hur som lärare kan lära ut ämnet bild till eleverna. Något annat som är viktig är språket som läraren använder när de undervisar eller samtalar med barn. Det är viktigt att barnen och läraren är på samma samtalsnivå och att läraren pratar så att eleverna förstår innehållet
(Lundahl & Folke-Fichtelius, 2010). Genom detta kan det både öka barnens intresse men också deras fortsatt lärande.


Det jag gillade med att vi behövde göra så många lektionsplaneringar var att, man fick lära sig att planera och fundera ut en eller flera lektioner, man läste verkligen igenom litteraturen och skolverket men också att man kunde få direkt feedback från kurskamraterna. 


Genom att inte fokusera på fint eller ful när någon målar, utan fokuserar mer på processen och diskussionen kring bilden kan öka barnens självkänsla men också sina kunskaper och förståelse. Allt detta som jag har skrivit är bara toppen av ett isberg av vad vi har lärt oss under dessa månader. Men genom denna kurs har jag fått en större förståelse för ämnet bild men även hur man kan se på hur barn utvecklas med och genom bild. Denna kurs skrapar bara på ytan och det finns mycket mer att lära sig. Tyvärr går det inte ha allt i en kurs utan mycket kommer jag behöva lär mig själv. Men man är aldrig slut lärd utan det finns alltid något nytt att lära sig.

Referenslista:


Lundahl Christian & Folke-Fichtelius (red) (2010): Bedömning i och av skolan – praktiker, principer, politik. Studentlitteratur, Polen



Lundgren, Ulf P., Säljö, Roger & Liberg, Caroline (Red.) (2010).

Lärande, skola, bildning. Grundbok för lärare. Stockholm: Natur och Kultur. 



Uppgifter och veckoreflektioner:  

Assignmnet 1-3:
http://hakunamatata-xd.blogspot.se/2013/01/assignment-nr-1.html
http://hakunamatata-xd.blogspot.se/2013/01/assignment-nr-2-internet-bonanza.html
http://hakunamatata-xd.blogspot.se/2013/02/assignment-nr-2-internet-bonanza-12.html
http://hakunamatata-xd.blogspot.se/2013/02/assignment-nr-3-haiku.html

Förändring i det offentliga rummet:: 
http://hakunamatata-xd.blogspot.se/2013/02/forandring-i-det-offentliga-rummet.html 

Utveckling av ide: 
http://hakunamatata-xd.blogspot.se/2013/02/utveckling-av-ide.html

Galleribesök och boklång på hdk: 
http://hakunamatata-xd.blogspot.se/2013/03/pa-galleri-besok-i-goteborg.html
http://hakunamatata-xd.blogspot.se/2013/03/boklaning-pa-hdk.html

Projekt Exit: 
http://hakunamatata-xd.blogspot.se/2013/04/dag-2-ungernbudapest.html
http://hakunamatata-xd.blogspot.se/2013/04/dag-2-och-3.html
http://hakunamatata-xd.blogspot.se/2013/04/dag-4.html
http://hakunamatata-xd.blogspot.se/2013/06/projekt-exit-v15-v18.html

Veckoreflektion och uppgifter under veckorna: 
http://hakunamatata-xd.blogspot.se/2013/01/veckoreflektion-nr-1.html
http://hakunamatata-xd.blogspot.se/2013/02/veckoreflketion-nr-2.html
http://hakunamatata-xd.blogspot.se/2013/02/forandring-i-det-offentliga-rummet.html
http://hakunamatata-xd.blogspot.se/2013/02/veckoreflektion-nr-4.html
http://hakunamatata-xd.blogspot.se/2013/03/veckoreflektion-v8_29.html
http://hakunamatata-xd.blogspot.se/2013/03/veckoreflektion-v9.html
http://hakunamatata-xd.blogspot.se/2013/03/v10.html
http://hakunamatata-xd.blogspot.se/2013/04/v11.html
http://hakunamatata-xd.blogspot.se/2013/06/v12-uppgift-och-veckoreflektion.html
http://hakunamatata-xd.blogspot.se/2013/06/vecka-13-veckoreflektion.html
http://hakunamatata-xd.blogspot.se/2013/06/v-14-veckoreflektion.html
http://hakunamatata-xd.blogspot.se/2013/06/projekt-exit-v15-v18.html
http://hakunamatata-xd.blogspot.se/2013/06/vecka-19-veckoreflektion.html
http://hakunamatata-xd.blogspot.se/2013/06/vecka-20-veckoreflektion.html
http://hakunamatata-xd.blogspot.se/2013/06/vecka-21-22.html
http://hakunamatata-xd.blogspot.se/2013/06/v-23-slutreflektion-vad-hur-varfor.html

 

söndag 9 juni 2013

vecka 21-22

Under dessa två veckor har jag försökt att skriva hemtentan som ska vara inne på fredagen på vecka 22.

Det var svårt att komma igång men man kände att man behövde gå igenom all litteraturen igen då man har tappat ganska mycket under veckornas gång. Det var bra att man behövde skriva ett utkast tills på måndag v22. Man kunde ta del av vad andra har skrivit men också fick man feedback från gruppen men också från en lärare. Det är inte alltid man vet vad man ska skriva eller hur. men också vad som ska vara med.
Dessa veckor var ganska händelös då man mest fokuserade på att skriva.  

vecka 20 veckoreflektion

Under denna vecka fick vi redovisa en uppgift som vi fick. De olika grupperna skulle redovisa en lektionsplanering som man hade gjort. Lektionen skulle utgå från workshoparna som vi har haft. Färglära, teckning/målning, tryck mm.

Vissa grupper blev mindre då det blev för många i en grupp så i den gruppen jag var med i var vi tre pers. Det var lite svårt att träffas då alla hade olika schema, men jag tycker att det gick väldigt bra ändå. Vi pratade väldigt mycket om hur vi skulle kunna göra med lektionen och hur.  Gruppen valde tillslut att göra olika ormar med tryck av toalett papper. Det var viktigt att det inte skulle vara en "pyssel" lektion utan att barnen ska lära sig något. Att göra ormarna och trycket blir så svårt som man vill utan snarare att man kan integrera den på olika sätt som gör ormarna bra.

Det var roligt att se hur andra grupper gjorde sin lektions planering och varför. Det fanns så många idéer och sätt att göra en lektion på.

På slutet av veckan hade vi två föreläsning på olika sortens bildanalys. Efter varje lektion hade vi en kort uppgift på hur man kunde analysera bilder. På torsdagen skulle grupperna välja en bild och analysera den utifrån vad vi ser på bilden, bakgrund,porträtt men även kulturella-, personliga eller kulturella associationer mm. Sedan skulle vi utifrån vad vi har diskuterat i grupper visa bilden och berätta hur vi har analyserat bilden och varför.

På fredagens uppgift gick vi till trädgårdsföreningen där vi skulle måla och sedan analysera utifrån känslan man fick utav bilderna men även vad tecknaren tänkte är personen målade bilden och vilken sortens tekniker valde personen att använda. På denna dag var det svårt för mig att slutföra uppgiften. Det kunde vara pga värmen eller att det fanns så mycket att teckna av. Men också det var svårt att hitta inspiration. Därför valde jag att måla gräset. Det gick inte så bra. Men jag prövade i alla fall. Men det är något man kan tänka på i framtiden om man vill ta med en klass utan för klassrummet. Mycket spelar roll när man tecknar, att ha öppna ytor kan det både vara lätt men för vissa kan det vara svårt. 

vecka 19 veckoreflektion

Efter tiden av projekt/eget arbete började vi med workshop med olika tekniker och material. Väldigt mycket fokuserades på teckning med olika sortens pennor och papper. Men även hur man kan skugga men också att bara måla, att fokusera på en och samma teckning och bara pröva sig fram.

Det som var speciellt under dessa dagar var att vi fick använda lite dyrare material, inte bara en valig penna och kopieringspapper utan olika tjocklek på papper med olika densitet. men även olika sortens hårdhet på pennorna. Vi fick lära oss tjockleken på pennor är viktigt, de kan vara ljusare/mörkare beroende på hårdheten. Vi fick även pröva på kol-och rödkrita.

Något som var nytt för mig var lavering. Detta då jag har aldrig gjort något med denna tekniken. Att lavera med kaffe var intressant. Men det är bra att veta och pröva på så det var intressant.

Vi fick i uppgift att ta med något med en färg på ett föremål man gillade. Jag tog med mig en mintgrön färg.

Andra delen av workshoparna arbetade vi med färglära. Då många inte visste eller uppfriska minnet om hur man kan blanda färger. Klassen delades in i olika grupper där man skulle använda grundfärgerna för att blanda färger. Det var svårt men roligt. Min grupp skulle göra färgskalan som går från blå till röd. Det var svårt att få olika sortens nyanser. Färgerna blev mörka men också väldigt lika varandra.


Sedan fick vi i uppgift att göra ett mönster på ett vykort med hjälp av ett snöre. Nästa dag skulle vi trycka med hjälp av vykorten. Innan vi tryckte gick läraren igenom lite om tryck och olika sätt att trycka men även hur vi skulle göra. Det gick inte som jag hade förväntat mig och det var många steg man man gjorde innan man blev färdigt. Då för att få en bra tryck. Dock gick det att experimentera hur man ville och med olika sortens färg. Jag kunde tyvärr inte göra många tryck då min mönster föll sönder. Men jag lärde mig att inte använda limmet jag gjorde utan behöver använda en annan sorts.

Tryck behöver inte vara så svårt eller komplicerad. Jag skulle tänka mig att många barn i skolan skulle vilja lära sig olika sortens tryck och hur man kan göra. Jag gillar dessa workshop då jag tycker att de ger mig mer att jobba med och kan ta med mig när jag själv blir bild lärare. Kanske för jag tycker att olika sortens tekniker och material är ganska viktig att kunna för att kunna lära ut. För om man inte känner till eller inte kan göra saker, hur kan man visa barnen hur de kan göra eller hjälpa barnen att utvecklas eller förbättra sig själv.

Jag lär mig bättre genom praktik än genom teori, även om teori är bra så kommer jag bättre ihåg saker om jag har arbetat med det med kroppen. Som te.x kunna pröva materialet på olika sätt, bygga leka mm. Därför blir workshopar en större kunskaps källor för mig än bara föreläsningar som inte har uppgifter efteråt eller läsa böcker. Genom att jag får arbeta och utforska bidrar att jag lär mig bättre. 

Vi fick även lära oss hur det kan kännas för barn att få sitt arbete bedömt och varför vissa lärare pratar som de gör när de bedömer barnens bilder. Jag var förvånad då jag trodde att lärarna skulle vara mer strängare och hårdare, men man tänkte verkligen om när man hörde lärarna prata om bilderna. Detta kommer jag att komma ihåg när jag ska bedöma barnen bilder och processer.

v 14, veckoreflektion

Under v 14 började vi med två dagars workshop där vi började med vårat tema Exit. På dessa tre dagar fick klassen pröva på olika uppgifter. Allt från att bygga med limpistol och olika material så högt man kunde i grupp, måla utsikten, dokumentera processen som hände i rummet, göra ett collage med hjälp av tidningar och papper men även med varandras bilder, göra ett klistermärke som man sedan skulle lägga någonstans och några till.

Uppgifterna var roliga och inte allt för svårt utan det är man själv som satte gränserna. I och med att man fick en deadline när man skulle vara klar med stationerna gjorde att man inte fastnade för längre på ett ställe. Men om man hann med allt kunde man gå tillbaka och fortsätta. I och med att allt man gjorde visades på ett eller annat sätt kunde man se andras verk och hur de jobbade. För många kanske det hjälpa att komma igång eller få inspiration.

På slutet av andra dagen gav då lärarna ut vad temat på det egna projektet man skulle göra. Temat var exit. Det komiska var att det redan stod exit ovanför dörren som ingen hade dragit pararealen att det är det som skulle bli vårat tema.  Lärarna var smarta att inte meddela oss att exit var temat. För då tror jag att många inte skulle ha kommit utan skulle ha arbetat hemma. I och för sig var inte workshopen obligatorisk men färre skulle ha kommit om man redan visste temat.

Jag tror inte jag tycker jag lärde mig så mycket under workshopen. Kanske hur man kunde intrigera allt som man gjorde till en helhet. Men det var en mysig sätt att starta ett tema och fånga intresse. Man kunde även kunna pröva sig fram för att se vad man gillade eller inte gillade. Man skulle kunna göra något liknande fast med en klass. Detta är en idé som man kan arbeta vidare på.

Vecka 13 veckoreflektion

Under vecka 13 skulle klassen komma i kapp med bloggen och uppgifter som man inte hade gjort klar. Det är bra att denna veckan fanns då man ibland glömmer att blogga och lägga upp allt på nätet.

v12 uppgift och veckoreflektion

Denna vecka var ganska kort då jag inte kunde vara på alla lektioner. Men på de som jag var på var ett seminarium där vi såg på en film och sedan fick en uppgift. Filmen som vi såg hette, "my kid could paint that"

Filmen gav mig några frågor som jag tänkte på medan jag såg på den. Som Varför tycker folk att vissa bilder är mer värdefulla även om det är bara en slarvig rund blå ring på en vit kanvas. Medan en bild där en person har lagt ner många timmar inte är alls lika värdefull. Jag är inte så mycket för abstrakt konst då jag är mer intresserad av andra konstsätt. Men jag kan förstå att vissa folk gillar abstrakt konst och tycker om det. för mig var filmen väldigt ny då jag har varken hört talas om Marla eller om hennes tavlor tidigare.
  
Uppgiften vi fick tills på Torsdag var: 

1. Hur ser ditt material- / teknik-kanon ut?


Vilka sorts material och tekniker tycker jag är viktiga? 
Min första tanke är de som man kan använda. Men om man kan grunden så kan man bygga på sina kunskaper. För att kunna teckna med penna eller pensel är det bra att veta hur man håller pennan/pensel och veta grunden som att man behöver dopa penseln i färgen osv. Om man vet grunden kan personen utveckla sig själv och komma vidare. Om en person inte vet hur man kan eller använder material eller tekniker kan de ge personen ingen motivation att fortsätta att utforska och arbeta vidare. Te.x om man lär en person att fiska. kan personen fiska av sig själv och kanske väljer att bli bättre på det. Medan om man bara ger en person ett fiskespö utan att förklara grunderna. Är det kanske inte säkert att personen kommer att börja fiska eller fånga något. Det är samma sak som när ett barn ska lära sig cykla. Oftast behöver barnet behöver hjälp och få hjälp med tekniken innan de kan själv. 


Men VILKA tekniker/material tycker jag är viktiga? 
Jag tror att det är de basiska. De som man kan välja att utveckla Papper, penna, krita suddi, lim, färg, sax m.m
Men det finns olika sortens papper, pennor, lim och färg. Det finns tjockare eller tunnare papper, olika sortens färg (akryl, vatten osv). Så materialet ger en större möjlighet att pröva och experimentera.

Det är viktigt att kunna tekniker tycker jag, då tekniker oftast ger en grund som man sedan utvecklas. Men tekniken ska inte vara hämmande utan mer som tips och ge idéer. Det är bra för personen som målar/tecknar/skapar att veta om om jag gör så, så kan det jag gör se ut så här.  Gör en lista på bloggen.

2. Utifrån Löfstedts konklusion utforma en lärandesekvens (flera sammanhängande lärandetillfällen) som DU skulle vara bekväm och intresserad av att genomföra. 


Utifrån elevernas intresse göra några stationär där barnen får pröva på och utforska materialet eller tekniken i sin egen takt. Det kan vara en station där barnen kan skapa eller utforma något i lera. Ett där det finns olika sortens papper, ett när det finns lim och byggmaterial, de kan själv ta med sig eller hitta byggmaterial. Bygga något med socker kuber, ett hörn där man kan experimentera med olika material/tekniker och olika sortens idéer. För att alla ska kunna vara på alla stationerna eller för att de ska kunna experimentera ska dessa lektioner vara en längre tid. Genom att man tar barnens intresse och önskemål i åtanke när man gör stationerna gör att det är barnen blir mer intresserad. 

fredag 7 juni 2013

Projekt Exit (v.15-v.18)


Här är några av bilderna jag tog när jag gjorde mitt projekt. I och med att det blev ganska många bilder tänkte jag att det kanske blir bättre om jag gör ett bildspel.

När jag började med projektet hade jag en klar bild vad jag skulle göra, men ju längre tiden gick ändrades bilden och tillslut bestämde jag mig för att göra detta efter fått inspiration från min Ungern resa. En mini värld. Exit the real world, en egen värld.

Men är osäker på om jag är nöjd eller inte. Det var svårt att göra detta projekt och att få insperation. Detta då när jag kom hem från Ungern på torsdagen några dagar senare på måndagen blev jag vrålförskyll. Även under presentationen hade jag den fortfarande kvar. Även om det mesta hade försvunnit. Ingen bra ide att arbeta när man är förskylld då man inte har någon motivation eller ork att jobba.

Något jag märkte medan jag arbetade på projektet var att jag har svårt att dokumentera medan jag jobbar då jag ogärna vill lägga undan saken eller sakerna jag jobbar med för att ta bilder. Utan det blir oftast innan jag börjar eller när allt redan är klar eller nästan klar. Det är svårt att mitt i sluta för att göra en annan sak.
Det behöver inte betyda att det är dåligt utan mer att det inte blir så många bilder under själva processen. Jag skulle kunna filma medan jag arbetar, men jag ville vara så lite som möjligt på bilderna. Dock har jag inte riktigt lyckas då det är väldigt svårt att fotografera en spegel. Då allt som är runtomkring fångas på spegeln.

Något annat jag har märkt under projektet är att jag inte gillar ladda upp en arbetsprocess förens jag är klar med arbetet, eller så klar jag kan komma. Utan jag måste göra klart och sedan kan jag ladda upp bilder och skriva ner det som jag har tänkt medan jag har arbetat.

När jag började med spegeln, började jag med att rita på själva ytan för att få veta ett hum vart jag ville ha alla sakerna. Var gräset, floden, väggen och stenarna skulle vara. Vissa saker som rosorna och träden målade jag inte till då ja inte hade dem i tanken att de skulle existera än. Några saker som försvann under arbetes gång var bänken, statyn m.m  Jag gillade pennorna jag arbetade, det gick lätt att måla över, sydda ut eller ändra. Målningen på glaset blev nästan som en mind-map.

När jag målade debaterade jag om jag skulle ha frigolit för att få ett djup på, och tillslut valde jag att ha det i stället för att bygga direkt på glaset. Detta för att då kunde jag måla och skapa ett landskap när vattnet är glaset där allt reflekteras. En anledning varför jag inte valde att bygga direkt var för hur skulle limmet se ut plus att bron skulle inte riktig har samma reflektion.

Jag fick göra om arbete med frigoliten två gånger då första gången hade jag inte något bra frigolit och det blev kaos. Något jag inte blev så nöjd över är färgen jag använde när jag målade gräset/kanten på sjön/kanten av frigoliten då även efter tre lager så syntes fortfarande lite av de vita frigoliten. Jag försökte måla över så gott jag kunde men det var svårt då frigoliten inte är rakt utan har gropar.

Det som jag har lagt ner mest tid var görandet av tegeln och byggandet av muren. Jag använde 2 kg lera för att göra egna tegel. När jag skulle göra muren visste jag inte om jag skulle göra varje enskild tegel eller om jag skulle göra en hel stor som jag sätter fast på slutet. Valet föll efter jag pratade med några av mina klasskamrater att göra tegel och bygga själv. Första batchen jag gjorde brydde jag mig inte så mycket på tjockleken eller storleken utan alla blev lite olika. Detta märkte jag senare inte var så bra då de gjorde att det blev svårare att bygga och balansera bygget. De tre andra gångerna jag gjorde tegel tog jag detta i åtanke och försökte få liknande tegel. Det var inte svårt utan mer tidskrävande. Det tog evigheter innan leran torkade. Det slutade jag lade leran ovanför ugnen för att värmetorka dem. Det var inte lätt att bygga muren då jag inte riktigt visste tekniken på hur man bygger murar men också vilket sätt att bygga skulle vara bäst.
Detta resulterade i att jag fick bygga om muren några gånger innan jag limmade den, tegel för tegel. Men en sak är säker jag ska nog inte bli professionell mur byggare. Det var roligt men det tog tid.

Jag hade planerat att ha en eller två vattenblommor att ha i vattnet. Men när jag arbetade med cernit leran fick jag för mig att göra rosor då jag har aldrig lyckas göra rosor oavsett material . Denna gången lyckades jag göra tre som jag blev nöjd med. Alla vita blommor förutom en experimenterade jag fram, för en använde jag en bild för att försöka göra näckrosor och näckrosblad. Det var roligt men pilligt.

När jag gjorde grinden eller öppningen tänkte jag inte på hur lång den skulle vara utan formade den. Detta gjorde att jag behövde bygga en högre mur att kunna omsluta öppningen så att den inte skulle se för oproportionerlig ut. Jag tog inspiration från de öppningar jag hade sett under resan, landet hade ofta en bild på ett mänskligt ansikte eller djur.

När blommorna, muren och stenarna var fast var det trädens tur. Nu planerade jag inte var allt skulle vara utan de blev lite här och där. En sak jag märkte var att sanden för stigen/vägen skulle jag ha lagt innan jag lade ner träden. Detta då träden var i vägen när man skulle både limma och hälla sanden. Det gick bra men sanden hamnade lite över allt.

Världen som jag skapade är bara en liten del av visionen som jag hade. Det finns mycket som går att lägga till eller ta bort. Till exempel, jag kunde ha valt att inte ha frigolit eller bygga muren som jag gjorde. Men jag valde att ta dessa val. Var de ett bra val? Det vet jag inte då jag tog en annan väg. Men en sak är säkert att den lilla världen som jag skapade skulle ha sett helt annat ut om jag hade valt annorlunda.

Det som jag har läst mig under detta projekt är att det tar längre tid än vad man hade tänkt och planerat. Men också saker blir inte som man har tänkt sig, plus att jag har lärt mig mycket av materialet som jag har valt. Det var roligt att kunna blanda olika sortens mterial på en och samma projekt, och inte bara använda en eller två. Projektet var en resa som jag lärde mig mycket på, hur jag tänker och arbetar men även på hur man kan använda idéer och kunna se resultatet på ett planerat projekt.

Skulle jag vilja göra om detta projekt med den insikten och kunskapen jag har i dag? Ja kanske. Men om jag gör det så ska jag inte vara förskylld när jag börjar bygga utan ta det i min egen takt.

lördag 13 april 2013

Dag 4

Dag 4. I dag återbesökte vi innerstaden och återupptäckte vissa hus från ett annat perspektiv. Vissa design syns nästan överallt. Från varor i olika affärer till husfasaderna. De gamla ungerska traditionella symboler pryder allt från äggskal till tekoppar och dukar. Ägg i alla färgglada dräckter möter oss denna gråa dag. Ägg med invecklade mönster och blommor. Äggen här är en viktig del av kulturen. Både som prydnad som till matlagning.

Jag såg spets huset igen. Tyvärr vet jag ej husets riktiga namn. Men pga att fasad mönsterna är så invecklade gör det att det syns som spets på avstånd.


Mycket som jag tänker på är uppdraget eller uppgiften som vi har fått i kursen. Mycket av det jag ser vill jag kanske försöka få ner i ett mindre perspektiv. Slott, gatulycktor eller försöka göra ett ägg med olika motiv på olika sätt. På något sätt behöver jag koppla resan med temat exit. Jag vet vad jag vill göra men håller det motivet som jag har valt? Att genom inspirationen som jag har fått under resan få ner det i en 3d form? Kanske måla lite i kol för att pröva.

 Mycket av det jag ser vill jag använda mig av till temat. Temat exit vi fick. Gav oss inte riktig hur lärarna ville att vi skulle definera ordet exit. Skulle vi använda oss ordet exit som i filmen vi såg? (exit trughe the giftshop) workshopen och exit filmen skulle ge oss inspiration och förslag men de gav oss inte riktiga strama linjer. Vilket gör att vi har väldigt stora valmöjligheter, men även inte. Detta då vi på något sätt ska koppla det till temat exit. Är det street art vi väljer? Samtidskonst? Eller väljer vi en egen väg? En egen exit? Att inte leva i nuet utan i son egen värld kan också vara en exit. En grind eller port och stängsel är kanske något som gör att man inte kan komma därifrån. Den hindrar att man når exit? Att komma bort i en bok är exit för vissa. Medan andra vill festa bort och komma bort från verkligheten, en exit.
En brunn son leder bort vatten är också en exit. Exit som sagt kan ha flera definioner. Ordet har inget exit.


Min första tanke med temat var exit to the other world/mind. Jag ville använda 3d prints och galax som grundtema. Men den föll snabbt i kras.

Detta gjorde att jag behövde tänka om. Hur kan jag använda Ungern resan på bästa sätt? Att genom bilder jag har tagit och sett göra något är mer inpirerandr än att hitta inspiration på nätet. Även om jag en dag skulle vilja göra en produkt av mina gamla ideer tror jag att det blir en annan gång.
I och för sig kan jag försöka göra en liten 3d figur av något jag har sett som jag har känt att detta vill jag försöka göra i en 3d maskin.

Innan resan började valde jag inriktig på vad för verktyg jag ville använda. Om jag använder det får jag se. Eller om det ens att går att uppfylla får jag se.
Kan jag använda mig av inspiration av resan men göra något utifrån det? Inte måla av eller göra en exakt kopia. Utan gå utifrån det jag har sett eller känt och göra något nytt? Att använda det som bakgrund och mall men försöka göra eget? Dessa är några tankar som har gått runt i huvudet i dag.
Vad är rätt och fel? Finns det inget som är rätt men något måste vara rätt även om de andra sakerna är är rätt kanske det är mindre rätt än det rätta?




Dag 2 och 3

Dag 2 och 3.

Dörrar används som vanliga dörrar men är det blir även som en yta för insperation och konstverk. En yta där man visar sin historia och gammal tradition. Många av husen har kvar alla sinautsmyckningar även om alla inte är på så bra skick. Men jag tror att de flesta där kanske är lite hemblind och ser inte allt magiska som turister eller personer som inte vistas där så ofta. Dörrar och ingångångar hade många och oftast invecklade utsmyckningar. Där de visade vem som har bott där eller sa mycket om konstnärens egna stil och historia.
EXIT: dörrar


Jag har varit ganska ofta i Ungerns huvudstad Budapest men varje gång har jag mer i ryggsäcken och ser sakerna annorlunda. I år har jag väldigt mycket med design, färg, mönster och historia. Mem även att jag analyserar det jag ser på ett sätt än tidigare. Men även att jag tänker efter hur sverige använder sina ytor, gamala byggnaderna och hur de har utsmyckat det och vad de har valt att använda som former.

I Budapeat är det väldigt mycket former, det ska vara olika på samma plats men på ett smakligt sätt där allt blir en symbol i ett större sammanlagt.

Något som jag allyid fastnar när jag är här. Är deras lyckstolpar. På ett eller anbat sätt fastnar jag alltid vid dem och deras utseende. något nytt som jag har fastnat för är faktist brunnarna som finns lite här och där. Dessa brunn locket är inte vanliga tråkiga utan har en hel historia bakom. Något som hände ett speciellt år, gatan har något speciellt och liknanade. Dessa olika motiv syns tydligt när man går på gatan och fångar ens uppmärksamhet. Det kan kanske vara en ovanlig färg och symboller eller kanske motivet som fångar en. Det syns att konstnärer försöker skapa något eget men även något som passar in i omgivningen.
Budapest är en stor stad och för att sticka ut med sin affär har många lagt till det lilla extra och de gör det på ett smakfullt sätt. De syns väldigt bra och fångar betraktarens intresse.
Och man minns de affärerna bättre än de andra.

Det jag gillar här i staden är att folket har bevarat så mycket som möjligt av de gamla byggnaderna och historiken under tidens gång och gör som det ser ut i dag. Alla har någon historia att berätta. Det kan vara en borg som skyddade från Fientliga krigare eller byggnader gjord I en speciell årtioende eller arkitekt.

På natten lyser staden upp många av de viktiga byggnaderna och man kan se de på ett annat sätt/synvinkel. Då med hjälp av ljuset lyser upp byggnaderna på ett annat sätt. Vissa byggnader ser mer majestätiska medan andrs ser kusligare. Ljuset spelar en viktig roll. Plus att besökare ser dessa byggnader på avstånd eller mellan de byggnader som folk bor i/affärer.



onsdag 10 april 2013

Dag 2 Ungern/Budapest

I går reste jag till Ungens huvudstad Budapest. I och med vi kom så sent till staden så blev det ingen rundvandring. Men i dag ska det ses runt. Budapest är en gammal stad med mycket oliks kulturer/desing från olika tidsperioder. Här delar olika sortend byggnader samma plats och skapar en unik känsla när man går runt. Men kollektivtrafiken är inget att leka med. Det är väldigt lätt att gå vilse och förvirra sig.
Jag vet ej hur stor tillgång till internet jag kommer att ha.  Men jag kommer försöka spamma och ta bilder och saker som inspirerar mig så ofta det går.

tisdag 9 april 2013

v11

Under vecka 11 hade vi en föreläsning som handlade om design, lite om historia och hur man använde det förut och hur man använder det i dag. Men även att det finns några grund mönster/symboler som är universala. Sedan senare under veckan skulle vi redovisa uppgiften som vi fick under föreläsningen. Att designa något och visa. Det fanns inte så många riktlinjer och var ganska fritt. För att få inspiration besökte klassen på röda sten och världskultur museet och deras olika utställningar.

Utställningarna på röda sten var inte så intressanta för mig och det vara bara några få saker som berörde mig. Det som jag gillade mest var vad en av konstnären hade filmat hur han/hon målade med spray men inte på ett vanligt sätt utan med olika ihop byggda saker som gjorde det mesta jobbet. Det blev lite annorlunda konstvärk. Detta gjorde att jag inte fick så mycket inspiration för uppgiften. Dock gillade jag bron som är nästan rakt ovanför röda sten.


föreläsning av design, besök på röda sten och världskultur museet
redovisning av uppgift och sokratiska samtal

På världskultur museet skulle vi igentligen bara kolla på en utställning.


 Men klassen kunde kolla på hela museets utställningar och det var fritt fram att utforska och inspireras av alla utställningarna.



Till redovisningen blev jag snarare inspirerad av

 och

av  Claire Brewster

Något som jag bestämde mig ganska tidigt i denna kurs är att jag helst inte ska köpa så mycket nytt utan ska kunna återanvända ganska mycket. Jag hade en gamla atlas som är väldigt gammalt och utdaterad. Det var min utgångs punkt. Mönstret var kartorna och bilderna i boken. Detta projekt skulle man kanske kunna göra något liknande fast med barn, då kan man ta sitt favorit djur eller ett land som de vill besöka/kommer i från eller bara utforska. Sedan kan man forska lite om det man har valt och sedan skapa. Det skulle även kunna integreras till andra ämnen beroende på hur man gör eller väljer.

Resultatet blev detta:


 Som ni ser så syns det inte så bra, så jag fick tänka om min ide och försöka på ett annat sätt. Resultatet av det blev detta:


 







I och med att jag ville få en 3D effekt prövade jag på två sätt att lyfta upp fjärilarna. Ett var med tandpetare och kludd. Detta visade sig inte så smart så det inte riktigt fastnade på pappret och ramlade omkull väldigt lätt. Det andra var med tejp som jag rullade ihop. Det visade sig att det fungerade bättre men det syns inte så bra och ser lite platt ut.