Efter tiden av projekt/eget arbete började vi med workshop med olika tekniker och material. Väldigt mycket fokuserades på teckning med olika sortens pennor och papper. Men även hur man kan skugga men också att bara måla, att fokusera på en och samma teckning och bara pröva sig fram.
Det som var speciellt under dessa dagar var att vi fick använda lite dyrare material, inte bara en valig penna och kopieringspapper utan olika tjocklek på papper med olika densitet. men även olika sortens hårdhet på pennorna. Vi fick lära oss tjockleken på pennor är viktigt, de kan vara ljusare/mörkare beroende på hårdheten. Vi fick även pröva på kol-och rödkrita.
Något som var nytt för mig var lavering. Detta då jag har aldrig gjort något med denna tekniken. Att lavera med kaffe var intressant. Men det är bra att veta och pröva på så det var intressant.
Vi fick i uppgift att ta med något med en färg på ett föremål man gillade. Jag tog med mig en mintgrön färg.
Andra delen av workshoparna arbetade vi med färglära. Då många inte visste eller uppfriska minnet om hur man kan blanda färger. Klassen delades in i olika grupper där man skulle använda grundfärgerna för att blanda färger. Det var svårt men roligt. Min grupp skulle göra färgskalan som går från blå till röd. Det var svårt att få olika sortens nyanser. Färgerna blev mörka men också väldigt lika varandra.
Sedan fick vi i uppgift att göra ett mönster på ett vykort med hjälp av ett snöre. Nästa dag skulle vi trycka med hjälp av vykorten. Innan vi tryckte gick läraren igenom lite om tryck och olika sätt att trycka men även hur vi skulle göra. Det gick inte som jag hade förväntat mig och det var många steg man man gjorde innan man blev färdigt. Då för att få en bra tryck. Dock gick det att experimentera hur man ville och med olika sortens färg. Jag kunde tyvärr inte göra många tryck då min mönster föll sönder. Men jag lärde mig att inte använda limmet jag gjorde utan behöver använda en annan sorts.
Tryck behöver inte vara så svårt eller komplicerad. Jag skulle tänka mig att många barn i skolan skulle vilja lära sig olika sortens tryck och hur man kan göra. Jag gillar dessa workshop då jag tycker att de ger mig mer att jobba med och kan ta med mig när jag själv blir bild lärare. Kanske för jag tycker att olika sortens tekniker och material är ganska viktig att kunna för att kunna lära ut. För om man inte känner till eller inte kan göra saker, hur kan man visa barnen hur de kan göra eller hjälpa barnen att utvecklas eller förbättra sig själv.
Jag lär mig bättre genom praktik än genom teori, även om teori är bra så kommer jag bättre ihåg saker om jag har arbetat med det med kroppen. Som te.x kunna pröva materialet på olika sätt, bygga leka mm. Därför blir workshopar en större kunskaps källor för mig än bara föreläsningar som inte har uppgifter efteråt eller läsa böcker. Genom att jag får arbeta och utforska bidrar att jag lär mig bättre.
Vi fick även lära oss hur det kan kännas för barn att få sitt arbete bedömt och varför vissa lärare pratar som de gör när de bedömer barnens bilder. Jag var förvånad då jag trodde att lärarna skulle vara mer strängare och hårdare, men man tänkte verkligen om när man hörde lärarna prata om bilderna. Detta kommer jag att komma ihåg när jag ska bedöma barnen bilder och processer.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar