fredag 29 mars 2013

veckoreflektion 10



sokratiska samtal jag och redovisning av uppgift.

Detta vecka blev lite ändrad då det blev lite fel kommunikation mellan lärarna och studenterna.

Under ett lektionspass/workshop blev klassen indelade i små grupper där varje grupp fick olika uppdrag som skulle göras på samma ställe, vid ingången till caféet. En grupp skulle måla ljus och mörker med kol, andra skulle måla detaljer med blyerts. En annan grupp skulle måla med kritor och utgå efter känslan hur det var att vara i skolan för första gången. En annan skulle mäta med kroppen och den sista gruppen skulle observera. Detta blev resultatet:










Denna vecka var det min grupp och en annan som skulle ha sokratiska samtal. Det gick inte så bra men man lär sig av sina misstag.  Jag lärde mig i alla fall mer än vad jag skulle ha gjort om allt skulle gått bra. Nu vet jag för och nackdelar med det sättet vi valde att leda samtalet på och det blev en bra diskussion på slutet om detta. Några gillade medan andra gillade det inte. Inte heller gick samtalets ämne som vi hade tänkt oss då många såg något som te.x jag hade missat. Vilket gjorde att samtalet ändrade helt riktning än som vi hade förväntat oss. xD Det visar att det är bra att ha plan b och c och till o med d när man ska planera något. Det blir aldrig som man hade förväntat sig.

Vi fick även under veckan en uppgift som vi skulle redovisa. Vi skulle ta ett assignment som vi har haft under kursens gång och planera det som ett lektions tillfälle för en klass i skolan. Min grupp valde efter mycket om och men av utveckling av ide. Den fiktiva klassen skulle då ha jobbat med färglära sedan tidigare och nu skulle eleverna välja en färg som de sedan skulle jobba utefter
 En mindmap:


Efter redovisningen hade vi seminarium där vi skulle utgå från texten vi hade fått läsa och sedan två olika perspektiv på lärande.

veckoreflektion v9

Under denna vecka gjorde vi två saker, sokratiska samtal och bildanalys.

Sokratiska samtal är ett sätt att samtala där gruppen inte ska diskutera och bevisa att deras synsätt är rätt utan man ska samtala med varandra där ingen har rätt eller fel. Ämnet som gruppen ska samtala om ska helst vara väldigt öppen och ska kunna vändas och vridas på olika sätt.

Denna vecka var det läraren som bestämde vad vi skulle samtala om så gruppen skulle känna på hur det är att ha en detta sätt att samtala. Vid lektionens slut delades vi sedan in i fyra olika grupper med 5-6 pers. Vi hade två tillfällen där två grupper skulle leda två olika samtal. I gruppen skulle de bestämma vad nästa sokratiska samtal skulle handla om, vilka som skulle bli samtalsledare m.m 

På bildanalysen så fick vi lära oss att olika bilder kan ha olika syfte beroende på vem det riktas till eller vem är bakom bilden. Det kan vara reklam, information osv. Under ett lektionspass fick vi även i uppdrag att göra olika sortens bilder med hjälp av de tidningar som fanns. Uppdragen gav läraren ut i början av lektionen och vissa blev indelade i små grupper medan andra skulle arbete. Vid nästa lektionspass skulle uppdragen redovisas och diskuteras. Det blev en salig blandning av där många hade verkligen tänkt "outside the box". Det var inspirerande att se hur mycket och olika sätt man kan arbeta med olika sortens gamla tidningar. Man kanske skulle kunna få in detta i skolans värld och göra något tillsammans med elever.

Mitt uppdrag var: En ny skola på ön. Uppdraget var ganska öppet då den inte sa vad för skola det skulle vara, hur ön var eller såg ut och vem bilden skulle riktas till. Först hade jag tänkt att göra för de yngre åldrarna men då jag inte hittade tillräckligt många eller bra saker i tidningen så bestämde jag att det skulle snarare bli Universitet. Dock blev det inte som jag hade tänkt mig utan det verkar som de blev riktad gymnasieelever xD Det blir inte alltid som man har tänkt sig. På redovisningen var det intressant att se hur mina kurskamrater tolkade bilden. Jag tolkade bilden på ett helt annat sätt än de. Te.x jag använde några färger som ett politiskt parti använder väldigt mycket och de associerade då till det partier. Medan jag tänkte inte alls på det när jag klippte ut bokstäverna, utan mer att jag behöver dessa bokstäver och se här finns det i tidningen.

 

Vi hade även studiebesök på Göteborgs konstmuseeum där vi skulle besöka ett galleri och analysera bilderna utifrån två olika mallar som vi fick. Jag hade redan sett utställningen förgående vecka då vi skulle besöka olika utställningar. Så det var inte så nytt på just bilderna. Men man fick en annan uppfattning när man skulle analysera och verkligen se på bilderna. I stället för att kolla snabbt och sedan kolla på så många på en så kort tid som möjligt. Uppgiften gjorde att flera verkligen tittade på bilderna och kanske kritisera eller prata om det.

Det som var bra var att i slutet på lektionen så samlades gruppen och samtalade om några av bilderna och gick lite in på djupet. Hur annorlunda det kan se ut i olika länder, vad olika personer känner när de ser på bilden och hur ser du på bilden. 

Under veckan fick vi även i uppgift att göra en 3D figur som skulle ge åskådaren en stark känsla. Läraren sa aldrig vilken stark känsla det skulle vara utan var öppen för tolkningar. Här är några av verken som gjordes.



















Veckoreflektion v8

Jag tror inte att det finns mycket att skriva på denna veckas veckoreflektion då jag tror att tror att jag tog upp det mesta i inlägget Galleribesök.

Men jag har märkt att jag är inte så mycket för att kolla på utställningar. Eller det kanske inte är så bra att besöka så många under en så kort tid. Bilderna eller utställningarna kunde inte riktigt fastna. Några i klassen sa senare att de kände sig "trötta" efter varit på utställningarna. Jag kände mig inte trött, vare sig emotionellt eller fysiskt av att kolla på bilderna/utställningarna och det var bara några få utställningarna fångade mitt intresse. Galleribesök är nog inte min starka sida xD Kanske ibland några få gånger på många år, men gallerier är nog inte så mycket för mig.

Det andra som vi gjorde i klassen var att vi skulle ta en random bok från biblioteket som vi inte vet så mycket om. Det var väldigt svårt då jag har intresse av lite av allting. Det slutade med att någon valde en bok till mig då jag hade svårt att välja. Boken var så där men det var intressant att se hur själva designen på saker har förändras medan andra hade knappt gjort det.Vi lever i en värld som förändras och skiftas väldigt mycket. En tid för förändring men det kanske inte alltid det behöver vara så. I bland är gamla saker bra och behövs för en stabilitet i vardagen. Ny saker är inte alltid det optimala. Dock är inte bra att bara hålla sig fast vid gamla vanor utan det behövs förändras och förnya sig i bland.

Som exempel på detta kanske man kan ta nes och snes. Nintendo Entertainment System och Super Nintendo och nyare konsoler som playstation 3 och xbox 360. Det är bra att ha de gamla konsolerna hemma och kunna spela och uppleva nostalgi medan det är skönt att ha nyare spel och få nya erfarenheter och upplevelser. Kanske lite långsökt men meh xD


Boklåning på Hdk

Vi fick i uppdrag att ska vi låna en bok från HDK's bibliotek och skriva om den. Vi skulle ta en bok med ett ämne som vi inte är så insatt i och att det kanske skulle kunna ge oss något nytt som vi inte visste om. Boken som blev vald för mig heter: Design av Arthur Hald. Som handlar om Svensk design från 1985 till ca 1999.Det var intressant se hur vissa föremål har förändrats genom tiderna medan andra som te.x skiftnyckeln ser nästan exakt likadan ut även efter alla dessa år. Dock så tycker jag att själva boken inte var så roligt.

I boken så berättade de om hur design används i "dag" och hur man ska tänka när man designar saker men även designens historia.

Mycket av det som vi använder i dag har oftast förändras genom tiderna, beroende på hur man använder saken och om det är ens möjligt att förändra mer. Vissa saker ser nästan exakt samma ut även efter flera hundra år. Som skiftnyckeln och spiken.

Medan andra saker som datorer och mobiler ändras och utvecklas nästan varje dag. Morgonens teknik är redan historia. För bara 10-20 år sedan var disketter något stort och revolutionerande, medan i dag har vi externa hårdiskar som kan kolla flera terrapytes av information och knappt någon om någon använder disketter längre. Mobiler är kanske något som förändras mest i världen just nu. För 8 år sedan var det något nytt att ha färgskärm på mobilen och att gå in på internet var en sensation, medan nu är internet på mobilen vardagsmat och att ha en smarthphone som är som en liten dator är en självklarhet för vissa. Designen på dessa två saker har förändrats något otroligt och kommer troligtvis att fortsätta.
  

måndag 25 mars 2013

På galleri besök i Göteborg

Under veckan (v.8) fick vi ett uppdrag i klassen. Att besöka minst 4 utställningar på gallerierna i Göteborg.
Sedan skulle vi skriva om vår upplevelse och vad vi tyckte och tänkte, om det var någon konstnärer/konstnär eller tavlor som vi gillade eller inte. Någon/något som inspirerade oss mm. 

Jag besökte två gallerier och kollade på olika utställningar:

Den första jag besökte var: Göteborgs konstmuseum där det fanns många olika utställningar, allt från
August Strindberg's fotografier och till konst och skulpturer från några hundra år tillbaka i tiden. Det var en salig blandning av konstverk. Under rund vandringen märkte jag att jag gillade ofta de tavlor som var avbildade av naturen och konstnären använde kontraster som ljus och mörker eller färger och var popmös och gav mycket intryck till åskådaren. Tavlorna som fångade mitt intresse hade oftast sjöar, träd eller skogen att göra. Jag hittade ingen favorit konstnär utan det var snarare tavlorna som fångade mitt intresse. Något som jag märkte var väldigt häftigt var när man kollade på en tavla och märkte många små detaljer som man kanske aldrig skulle märka om man inte hade tavlan framför sig och kunde verkligen granska tavlan. Det fanns flera sådana tavlor som jag gillade ännu mer då jag märkte dessa små detaljer. Som Te.x en liten båt ute på havet/sjön men om man bara snabbt skulle gå förbi så skulle man inte märka den. 







 En skulptur som jag verkligen fastnade för var denna: Att använda en faun på toppen var verkligen snyggt gjort och gav skulpturen något extra.


 

Ett av de sakerna jag tyckte intressantast på gallerian var faktiskt utsmyckningen på själva väggarna och taken. Det gav en helhet till vissa tavlor men även att man kan se hur mycket husbygge har förändrats genom tiderna. Det inte väldigt få hus som byggs nu för tiden som har dessa sortens utsmyckningar. Både inomhus och utomhus. 






Det var även roligt att se denna bilden från Star wars. <3



Den andra galleriet som jag besökte var: Röhsska museet och deras utställningar.

Det var två utställningar som jag fastnade för dessa var Ond design och Peek a boo.
Tyvärr har jag inga bilder på Peek a boo utställningen. Men det var design för barn möbler och leksaker som var både lärorik men även smart, lekfull och stilren. Att se hur olika design kan förändras beroende på vem är det som gör dem men även vem är det som ska använda den.

Ond design var lärorik då ett plagg eller symbol kan betyda så annorlunda beroende på vem är det som ser det eller använder det. Men även att genom tiderna hur symboler och plagg har förändrats. Ett exempel på det kan vara päls på eller i kläder. Förr använde man det nästan vardagligen medan nu tycker väldigt många att det är avskyvärt att bara se det. Ett annat exempel är iphone, för några människor är det något som de måste ha medan andra har knappt mat för dagen. Utställningen ville visa hur vi som konsumenter har en skyldighet genom det vi köper och använder oss av.




Där fanns det en cirkel där det stod, behöver du allt som du äger? och du själv kunde lägga på en liten röd cirkel på ja eller nej. Genom detta skulle åskådaren tänka efter lite och reflektera angående sina köp och hur den konsumerar. 

Utställningen hade många olika föremål som ville att åskådaren skulle tänka efter men även kritisera hur samhället ser ut och hur vi agerar.

En annan utställning som jag tyckte var intressant var den japanska utställningen där de visade olika gamla japansk sätt att göra konstverk på. Den gav massor med inspiration på hur man själv kanske skulle kunna göra och pröva. Men också hur det kan se ut.





Här är de bilder från olika utställningar på Röhsska som fångade mitt intresse:

En harpa ser man inte varje dag så det var väldigt roligt att se den. 


 Denna klänning har Vivienne Westwood designat och jag gillar hur hon har använt sig av mönsterna och färgerna.



Denna var en av de konstigaste skulpturen som jag såg den dagen. Det kanske syns lite dåligt men kvinnan till höger har inga ögon förutom den som hon har i handen. Medan kvinnan till vänster har båda sina ögon kvar. Det stod inte vad skulptören menade med denna skulptur utan jag kan bara utgå från mig själv vad han eller hon menade.