lördag 13 april 2013

Dag 2 och 3

Dag 2 och 3.

Dörrar används som vanliga dörrar men är det blir även som en yta för insperation och konstverk. En yta där man visar sin historia och gammal tradition. Många av husen har kvar alla sinautsmyckningar även om alla inte är på så bra skick. Men jag tror att de flesta där kanske är lite hemblind och ser inte allt magiska som turister eller personer som inte vistas där så ofta. Dörrar och ingångångar hade många och oftast invecklade utsmyckningar. Där de visade vem som har bott där eller sa mycket om konstnärens egna stil och historia.
EXIT: dörrar


Jag har varit ganska ofta i Ungerns huvudstad Budapest men varje gång har jag mer i ryggsäcken och ser sakerna annorlunda. I år har jag väldigt mycket med design, färg, mönster och historia. Mem även att jag analyserar det jag ser på ett sätt än tidigare. Men även att jag tänker efter hur sverige använder sina ytor, gamala byggnaderna och hur de har utsmyckat det och vad de har valt att använda som former.

I Budapeat är det väldigt mycket former, det ska vara olika på samma plats men på ett smakligt sätt där allt blir en symbol i ett större sammanlagt.

Något som jag allyid fastnar när jag är här. Är deras lyckstolpar. På ett eller anbat sätt fastnar jag alltid vid dem och deras utseende. något nytt som jag har fastnat för är faktist brunnarna som finns lite här och där. Dessa brunn locket är inte vanliga tråkiga utan har en hel historia bakom. Något som hände ett speciellt år, gatan har något speciellt och liknanade. Dessa olika motiv syns tydligt när man går på gatan och fångar ens uppmärksamhet. Det kan kanske vara en ovanlig färg och symboller eller kanske motivet som fångar en. Det syns att konstnärer försöker skapa något eget men även något som passar in i omgivningen.
Budapest är en stor stad och för att sticka ut med sin affär har många lagt till det lilla extra och de gör det på ett smakfullt sätt. De syns väldigt bra och fångar betraktarens intresse.
Och man minns de affärerna bättre än de andra.

Det jag gillar här i staden är att folket har bevarat så mycket som möjligt av de gamla byggnaderna och historiken under tidens gång och gör som det ser ut i dag. Alla har någon historia att berätta. Det kan vara en borg som skyddade från Fientliga krigare eller byggnader gjord I en speciell årtioende eller arkitekt.

På natten lyser staden upp många av de viktiga byggnaderna och man kan se de på ett annat sätt/synvinkel. Då med hjälp av ljuset lyser upp byggnaderna på ett annat sätt. Vissa byggnader ser mer majestätiska medan andrs ser kusligare. Ljuset spelar en viktig roll. Plus att besökare ser dessa byggnader på avstånd eller mellan de byggnader som folk bor i/affärer.



3 kommentarer:

  1. Att dörrar kan vara så vackra! Blev plötsligt mycket intresserad att läsa mer om deras historia. Varför vi smyckar dem så mycket och gör dem så vackra som vi gör. Kan tänka mig att det har att göra med att visa status utåt. Men de är konstverk, verkligen.

    SvaraRadera
  2. Tänk att så vardagliga saker som dörrar, byggnader och lyckstolpar är riktiga konstverk, vilken tur att du såg dessa och tog kort på dem. Många människor missar ofta det som de har mitt framför näsan ;)

    SvaraRadera
  3. Du och Priscilla tittar på samma saker, befinner sig på samma platser ändå inspireras på olika sätt. Ha den tanke med dig när du börjar jobba :) Fint dokumentation av din resa :)

    SvaraRadera